Veelgestelde vragen

Wat kost een sterilisatie?

Per 1 april 2023 kost een sterilisatie €435,-. Deze kosten vallen niet binnen de basis verzekering en komen dus voor eigen rekening. Wanneer u een aanvullende ziektekostenverzekering hebt, kan het zijn dat (een deel van) de kosten vergoed worden. Neem voor het maken van een afspraak bij ons contact op met uw ziektekostenverzekeraar om te zorgen dat u vooraf weet wat u zelf moet betalen. De kosten voor deze ingreep dient u bij uw bezoek aan de mannenkliniek via de pinautomaat te voldoen. Zorg dus voor voldoende saldo op uw rekening. Na de ingreep ontvangt u een rekening die u eventueel bij uw ziektekostenverzekering kan indienen.

Heeft een sterilisatie invloed op mijn libido (zin in seks)?

Een sterilisatie is een kleine ingreep die geen invloed heeft op uw seksueel functioneren. Het gevoel tijdens het klaarkomen wordt niet beïnvloed. De kwaliteit van uw erectie, de zin in seks en uw hormonen veranderen niet.

Wanneer kan ik weer seks hebben?

Vermijdt de eerste dagen tot een week het hebben van geslachtsgemeenschap omdat dit pijnlijk kan zijn en de kans op een bloeduitstorting vergroot. Voor masturbatie geldt dit niet. Maar als het niet prettig voelt kunt u dit beter even uitstellen.

Is een sterilisatie pijnlijk?

De sterilisatie vindt plaats onder lokale verdoving. De huid en het onderliggende weefsel wordt met twee injecties verdoofd. Aanraking kunt u voelen en ook wanneer er kortdurend aan de zaadleider wordt gemanipuleerd kunt u dit merken als een trekkend gevoel in de lies of onderbuik. De eerste dagen na een sterilisatie is het verstandig om op vaste tijden paracetamol te gebruiken.

Hoe lang duurt de behandeling?

Een sterilisatie duurt 15-20 minuten.

Heb ik een verwijzing nodig?

In principe heeft u geen verwijzing nodig van uw huisarts. Neem bij twijfel voor de ingreep contact op met uw zorgverzekering en vraag of de sterilisatie wordt vergoed. Als u een aanvullende verzekering hebt, is een verwijzing van uw huisarts of toestemming van uw verzekeraar nodig om in aanmerking te komen voor (gedeeltelijke) vergoeding. Bent u jonger dan 30 jaar dan is een verwijzing van uw huisarts nodig en komt u niet in aanmerking voor sterilisatie direct. U krijgt dan eerst een informatief gesprek en bedenktijd.

Ben ik direct na de sterilisatie onvruchtbaar?

Na de sterilisatie duurt het nog enige tijd voordat u onvruchtbaar bent. Daarom is een voorbehoedsmiddel de eerste maanden na de ingreep nodig. Na drie maanden en/of na 25 tot 30 zaadlozingen moet u uw sperma laten onderzoeken om onvruchtbaarheid vast te kunnen stellen. U krijgt van ons een potje en de informatiefolder ‘Spermaonderzoek’. Lees deze folder goed door. De uitslag van het laboratoriumonderzoek is na vijf werkdagen beschikbaar. Zijn er geen spermacellen meer zichtbaar, dan bent u onvruchtbaar.

Wat is de hersteltijd?

De meeste mannen ervaren de eerste 24-48 uur een zwaar gevoel in hun balzak. Dit kan u beperken in uw bezigheden. Met paracetamol zijn deze klachten goed te sturen. Het beste advies is om goed naar de signalen van uw lichaam te luisteren; is een bepaalde handeling pijnlijk, vermijd deze dan.

 
Button