Informatie spermaonderzoek

Spermaonderzoek na sterilisatie

U heeft een sterilisatie gehad. Om te controleren of u inderdaad onvruchtbaar bent, moet u uw sperma laten onderzoeken. Voor dit onderzoek heeft u een steriel potje met deksel en een laboratoriumaanvraag ontvangen.


Laboratorium Mannenkliniek Noord-Nederland

Mannenkliniek Noord-Nederland verricht vanaf 1 juli 2023 zelf het spermaonderzoek in haar eigen laboratorium. Wanneer u hier uw spermaonderzoek laat doen, valt dit binnen de kosten die u bij Mannenkliniek Noord-Nederland heeft betaald.

Afspraak maken

Voor het spermaonderzoek maakt u een afspraak bij het laboratorium van Mannenkliniek Noord-Nederland. Telefoonnummer: 06 30 07 54 54


Laboratorium Antonius Ziekenhuis

Mannenkliniek Noord-Nederland heeft afspraken gemaakt met het laboratorium van het Antonius Ziekenhuis. Wanneer u daar uw spermaonderzoek laat doen, valt dit binnen de kosten die u bij Mannenkliniek Noord-Nederland heeft betaald. Met ingang van 1 juli 2023 vervalt deze regeling en zullen kosten voor spermaonderzoek verricht door laboratorium Antonius Ziekenhuis bij u in rekening worden gebracht.

Afspraak maken

Voor het spermaonderzoek maakt u een afspraak bij het laboratorium van het Antonius Ziekenhuis. Dat kan op twee locaties.

Locatie Sneek
Telefoonnummer: 0515-488110
Route 65
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 07.30 – 17.00 uur

Locatie Emmeloord
Telefoonnummer: 0515-488919
Openingstijden: op afspraak

Mocht u het onderzoek ergens anders laten doen, dan komen de kosten voor eigen rekening of gaat dit ten koste van het eigen risico van uw ziektekostenverzekering.

Belangrijk voor het onderzoek

Laat uw sperma niet eerder dan drie maanden na de sterilisatie onderzoeken Tot het onderzoek heeft u een andere vorm van anticonceptie nodig. U mag drie maanden voor het onderzoek geen ziekte met koorts hebben gehad. Dit kan namelijk leiden tot een verkeerde beoordeling van het sperma (onterechte onvruchtbaarheid). Tot slot is het belangrijk om drie tot zeven dagen voor het spermaonderzoek geen zaadlozing te hebben. Ook dat kan leiden tot een uitslag van onterechte onvruchtbaarheid.

Zo gaat u te werk

  • Op de afgesproken dag levert u het potje en het aanvraagformulier binnen 1 uur na de spermaproductie in. 
  • Het sperma moet door masturbatie worden verkregen.
  • Voorafgaand aan de spermaproductie moet de penis gewassen worden met water. Gebruik geen zeep want dat heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van het sperma.
  • Gebruik geen condoom om het sperma te verkrijgen omdat daar zaaddodende middelen in zitten.
  • De totale spermaproductie moet worden opgevangen in het steriele potje. Dit potje mag niet worden schoongemaakt of gespoeld met water.
  • Mocht er wat sperma verloren gaan, dan is het belangrijk dit te vermelden op het aanvraagformulier. Geef dan aan of het om het eerste of laatste gedeelte gaat.
  • Draai de deksel stevig op het potje.
  • Schrijf uw naam en geboortedatum op het etiket van het potje.
  • Bewaar het potje tijdens het transport naar het laboratorium op lichaamstemperatuur. Bijvoorbeeld in uw broekzak.
  • Lever het potje en het aanvraagformulier in bij de receptie van het laboratorium. Bij de receptie wordt u gevraagd om een vragenlijst in te vullen over eventueel medicijngebruik of doorgemaakte ziektes met koorts.

Uitslag

U ontvangt de uitslag van het spermaonderzoek telefonisch. Mocht u de uitslag graag op papier ontvangen dan kunt u dit tijdens het uitslag-gesprek aangeven.

Heeft u vragen?

Neem gerust contact met ons op. Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 17.00 uur tot 19.00 uur op telefoonnummer 06 30 07 54 54 06 30 07 54 54. Een e-mail sturen kan ook naar info@mannenklinieknoordnederland.nl.

 
Button